Selasa, 22 Oktober 2013

ESP

Assalamualaikum…

Dah beberapa kali cerita pasal ESP, tentu nak tahu juga apa ESP ni sebenarnya kan. ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein mengandungi protein yang penting untuk pembentukan sel supaya kita membesar dengan sihat dan kuat! Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% dari badan kita adalah dari protein contohnya kuku, rambut, kulit dan otot-otot.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins
100%

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

HOMEMADE SOY VS SHAKLEE ESP

Apa yang saya faham…protien terbentuk melalui gabungan 9 molekul asid amino. Ianya sangat sensitif dan mudah terurai jika suhu tinggi. Shaklee menghasilkan ESP melalui proses pengewapan dengan suhu yang dikawal demi menjaga kualiti protien itu sendiri.

Tetapi jika kita sedar…apabila kita memasak air soya, kita akan masak sehingga mendidih. Suhu atau takat didih asasnya melebihi 100 darjah celcius. Kebarangkalian untuk 9 amino asid terurai sangat tinggi…maka protien mungkin terdiri daripada amino asid yang tidak lengkap.

Saya mengambil petikan dari buku yang saya baca…

High quality protien contains the nine essential amino acids in balanced amounts. Low quality protien does not contain these nine essential amino acids in proper amounts. If one essentials acid is missing, the protien is incomplete and it cannot be utilized effectively (by itself) in the body.

A complete low fat protien supplement can provide you with all the nine amino acids in proper balance.At the same time as you reduce the cholesterol and saturated fat in your diet, you can ensure an optimal intake of high quality protien.

Selain itu tertulis dalam buku tersebut, ahli sains mendapati kekurangan protien yang berpanjangan boleh menjurus kepada beberapa penyakit seperti anemia, kidney disease, liver disease, high cholesterol, low blood preassure, low blood sugar, nerve instability, peptic ulcers, poor wound healing, lack of resistance to infection, poor circulation, poor vision, irritability,fatigue, weakness and water retention. A child who consumes too little protien over a prolonged period of time can even suffer mental retardation.

Cara penyediaan & Dos Cadangan

1. Bancuhkan 1-2 sudu besar Energizing Soy Protein mudah larut ini ke dalam segelas susu, jus, air atau apa sahaja minuman kegemaran anda.

2. Goncang sebati. Kalau ada shaker, boleh tambah 2-3 ketul air batu, dan goncangkan hingga sebati. Namun, ibu-ibu yang menyusu tidak digalakkan banyak minum air berais, ya.

3.Pengambilan soy protien perlulah diambil dengan air sejuk, air masak biasa atau suam tetapi TIDAK BOLEH dengan air panas kerana akan menyebabkan zat dan enzim protien itu mati.

4. Boleh buat 2-3 kali sehari, selepas breakfast, lunch dan dinner.

5.Pengambilan tidak boleh lebih 3 sudu besar sehari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan