Assalamualaikum…
Dah beberapa kali cerita pasal ESP, tentu nak tahu juga apa ESP ni
sebenarnya kan. ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein
mengandungi protein yang penting untuk pembentukan sel supaya kita
membesar dengan sihat dan kuat! Keperluan protein yang mencukupi
dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk
menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
25% dari badan kita adalah dari protein contohnya kuku, rambut, kulit dan otot-otot.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins
100%
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet
harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein
secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang
soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan
tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram
protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan
air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi
isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak
mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino
yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat,
termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh
dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium
dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan,
pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
Shaklee hanya menggunakan
protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO
(Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity
Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh
Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam,
dituai hinggalah diproses.
HOMEMADE SOY VS SHAKLEE ESP
Apa yang saya faham…protien terbentuk melalui gabungan 9 molekul asid
amino. Ianya sangat sensitif dan mudah terurai jika suhu tinggi. Shaklee
menghasilkan ESP melalui proses pengewapan dengan suhu yang dikawal
demi menjaga kualiti protien itu sendiri.
Tetapi jika kita
sedar…apabila kita memasak air soya, kita akan masak sehingga mendidih.
Suhu atau takat didih asasnya melebihi 100 darjah celcius.
Kebarangkalian untuk 9 amino asid terurai sangat tinggi…maka protien
mungkin terdiri daripada amino asid yang tidak lengkap.
Saya mengambil petikan dari buku yang saya baca…
High quality protien contains the nine essential amino acids in
balanced amounts. Low quality protien does not contain these nine
essential amino acids in proper amounts. If one essentials acid is
missing, the protien is incomplete and it cannot be utilized effectively
(by itself) in the body.
A complete low fat protien
supplement can provide you with all the nine amino acids in proper
balance.At the same time as you reduce the cholesterol and saturated fat
in your diet, you can ensure an optimal intake of high quality protien.
Selain itu tertulis dalam buku tersebut, ahli sains mendapati
kekurangan protien yang berpanjangan boleh menjurus kepada beberapa
penyakit seperti anemia, kidney disease, liver disease, high
cholesterol, low blood preassure, low blood sugar, nerve instability,
peptic ulcers, poor wound healing, lack of resistance to infection, poor
circulation, poor vision, irritability,fatigue, weakness and water
retention. A child who consumes too little protien over a prolonged
period of time can even suffer mental retardation.
Cara penyediaan & Dos Cadangan
1. Bancuhkan 1-2 sudu besar Energizing Soy Protein mudah larut ini ke
dalam segelas susu, jus, air atau apa sahaja minuman kegemaran anda.
2. Goncang sebati. Kalau ada shaker, boleh tambah 2-3 ketul air batu,
dan goncangkan hingga sebati. Namun, ibu-ibu yang menyusu tidak
digalakkan banyak minum air berais, ya.
3.Pengambilan soy
protien perlulah diambil dengan air sejuk, air masak biasa atau suam
tetapi TIDAK BOLEH dengan air panas kerana akan menyebabkan zat dan
enzim protien itu mati.
4. Boleh buat 2-3 kali sehari, selepas breakfast, lunch dan dinner.
5.Pengambilan tidak boleh lebih 3 sudu besar sehari
Tiada ulasan:
Catat Ulasan